Iran & Russia | تاریخچه
15620
rtl,page-template-default,page,page-id-15620,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

تاریخچه

در اوائل دهه ۱۹۷۰ میلادی جمعی از صنعتگران و بازرگانان ایرانی که در چارچوب قرادادهای تهاتری بین دولتی به مبادله کالا با اتحاد جماهیر شوروی می پرداختند گرد هم آمدند و برای تقویت و توسعه روابط اقتصادی بین جوامع بازرگانی ایران و اتحاد جماهیر شوروی اتاق مشترکی را به وجود آوردند. متعاقب آن در ۲۹ خرداد ۱۳۵۷ برابر با ۱۹ ژوئن ۱۹۷۸ با تأسیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و شوروی توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق بازرگانی و صنعت اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی به فعالیت این شورا رسمیت بخشیده شد و تحت شماره ۱۹۵۴ در اداره ثبت شرکت ها به ثبت رسید.در بین مؤسسین اولیه این اتاق اسامی شرکت های کفش ملی، معادن بافق، پایور، کالسیمین، تریکو گلشن، گیلان متال، معدن باما، فنی و مهندسی الویکو، تکماش ایمپورت و ساکا و ازبین سازمان های روسی اسامی بانک تجارت خارجی شوروی، واستوگ اینتورگ، آتو اکسپورت، انرگوماش اکسپورت، ماشینو اکسپورت، تکنوپروم اکسپورت، تراکتور اکسپورت، بانک ایران و روس، ماش پریبور اینتورگ، سایوز گاز اکسپورت، سایوز شیم، اکسپورت رازتو ایمپورت، سلخوز ونشتر السن و تخسناب اکسپورت به چشم می خورد. ازبین این مؤسسین آقای محمد رحیم متقی ایروانی به عنوان اولین رئیس و آقایان حسین علاقبند، ویکتور سلوتسوف و وادیم شاموسکی به عنوان اولین  نواب رئیس هیأت مدیره اتاق بازرگانی ایران و شوروی انتخاب شدند.
پس ازمدتی وقفه در کار آن اتاق همزمان با وقوع انقلاب اسلامی و متعاقب آن جنگ ایران و عراق، موضوع فعالیت مجدد اتاق مشترک در سفر هیأت اقتصادی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به سرپرستی آقای سید علینقی خاموشی به مسکو در سال ۱۹۸۵ از جانب طرف ایرانی مطرح شد و در سال ۱۹۸۶(شهریور ۱۳۶۵) در جلسه ای با حضور اعضاء منتخب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق بازرگانی و صنعت اتحاد جماهیر شوروی اعضاء جدید هیأت مدیره اتاق مشترک انتخاب گردیدند. در همان جلسه آقای اسدا…عسگراولادی که سابقه طولانی را در تجارت کالا با اتحاد جماهیر شوروی در کارنامه خود داشت ریاست اتاق مشترک را در دوره جدید فعالیت هایش برعهده گرفت.

در ژوئن۱۹۸۵ میلادی( خورشیدی۱۳۶۷) هیأت اتاق بازرگانی ایران و شوروی به سرپرستی آقای اسدا…عسگراولادی مجددا” از مسکو دیدار کرد. در این دیدار مسائل مربوط به فعالیت عملی اتاق مشترک بررسی شد و برنامه عملی آن برای سال ۸۹-۱۹۸۸ به امضاء رسید. در نوامبر ۱۹۸۹ میلادی (۱۳۶۸خورشیدی) هیأت اتاق بازرگانی و صنعت اتحاد جماهیر شوروی به سرپرستی آقای ملنیکوف رئیس آن اتاق از ایران بازدید کرد. در همان زمان مجمع عمومی عادی سالیانه اتاق ایران و شوروی برگزار گردید و طی آن آقای اسدا…عسگراولادی مجددا” به عنوان رئیس و آقای ملنیکوف به عنوان نایب رئیس اتاق مشترک انتخاب گردیدند. در آن مجمع برنامه عملی و فعالیت اتاق طی سال ۸۹-۱۹۸۸ مورد بررسی قرار گرفت و در همان چارچوب، طرفین به برگزاری اولین نمایشگاه بزرگ کالاهای ایرانی در باکو مساعدت کردند.
در ژانویه ۱۹۸۸میلادی( ۱۳۶۶خورشیدی) آقای خالیموف از طرف اتاق بازرگانی و صنعت شوروی برای فعالیت در دبیرخانه اتاق مشترک مأمور شد و در ژوئن سال ۱۹۹۰ آقای ریابف جانشین وی گردید.
با تجدید سازمان در ساختار اداره شوروی در سال ۱۹۹۱ تعداد اعضاء روسی اتاق به میزان چشمگیری کاهش یافت ولی در همان سال ۱۲ سازمان جدید از جمله سلاویا، آساراب، مگا پولیس، گاز اینتورگ، آلتکام و کاماز به عضویت اتاق در آمدند و موفق شدند قراردادهایی به ارزش ۷۰ میلیون دلار جهت خرید کالا از ایران (عمدتا” البسه، چرم و تریکو،. انگور و غیره) منعقد نمایند. از جمله شرکت آساراب برای اولین بار مینی بوس و اتومبیل های سواری ایران را در چارچوب همین قرارداد تهاتری خریداری نمود.
با انحلال نظام اتحاد جماهیر شوروی اتاق بازرگانی ایران و شوروی به اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه تغییر نام یافت و در بهمن ۱۳۷۲(فوریه۱۹۹۳) اساسنامه جدید آن مطابق با شرایط جدید حاکم بر روسیه) به تصویب اعضاء رسید.
با ابلاغ آیین نامه تشکیل اتاق های مشترک بازرگانی و صنایع و معادن مصوب( ۲۳/۸/۱۳۷۸ شورای عالی نظارت بر اتاق ایران، مجمع عمومی اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه به هیأت مدیره وکالت داد تا نسبت به اصلاح و تطبیق مفاد اساسنامه با مصوبه شورای عالی نظارت اقدام نماید.
آخرین انتخابات هیات مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه مطابق با مصوبه شورای عالی نظارت بر اتاق ایران و اساسنامه جدید در ۱۸/۸/۹۳ با استقبال قابل ملاحظه اعضاء برگزار شد و اعضاء ایرانی هیات مدیره انتخاب و اعضاء انتصابی روسی از طرف نمایندگی بازرگانی روسیه معرفی شدند.